Vinova Loza Frankovka

200 Rsd

  • Prodaja sertifikovanih sadnica vinove loze Frankovka.
  • Za veće količine niža cena plus Besplatna Dostava!
  • Isporuku sadnica vršimo na teritoriji cele Srbije.

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: 6WNBE Kategorije: ,

Vinova Loza Frankovka

Vinova loza Frankovka je nepoznatog porekla, ali se pretpostavlja da je iz Austrije. Frankovka je sorta koja ima čokot veoma izražene vegetativne snage. Grozd je srednje krupan ili krupan, po obliku cilindričan ili cilindrično-konusan, srednje zbijen. Masa grozda dosta varira, od 150-300 grama. Bobice su srednje krupne, sa debelom pokožicom tamnoplave boje i obilnim pepeljkom. Grožđani sok je bezbojan i neutralnog mirisa.

Prema vremenu sazrevanja grožđa, Frankovka je kasna sorta, sorta III epohe. S obzirom na krupnoću grozda, pripada grupi prinosnih sorti. U zavisnosti od uslova gajenja, prinosi grožđa variraju od 12-20 hiljada kg/ha. Mada je dobro rodna sorta, više joj odgovara duga rezidba – na lukove sa 8 do 10 okaca. Odgovara joj špalirski sistem gajenja i svi oblici stabla koji omogućavaju kombinovanu rezidbu. Za ostvarivanje zadovoljavajućeg kvaliteta grožđa, treba je gajiti na dobro osvetIjenim položajima i lakim, dovoljno propustljivim zemljištima. Dobre rezultate daje na peskovitim zemljištima. Različito je osjetljiva na najčešće bolesti: na plamenjaču naglašeno, na pepelnicu osrednje, a na sivu plesan je relativno otporna. Svrstava se u red sorti otpornih na zimske mrazeve – okca izmrzavaju na -20 do -22°C. U odgovarajućim uslovima gajenja i pri punoj zrelosti, u grožđu ima 18 do 22% šećera i 6 do 9 g/l ukupnih kiselina.

Grožđe se koristi za proizvodnju kvalitetnih crnih vina, a izuzetno i za vrhunska. Vino je umereno obojeno, lepe sveže rubin boje, harmonično, osvežavajuće i sa posebnim sortnim ukusom. Za severnije vinogradarske reone, Frankovka spada u red privredno veoma značajnih sorti, jer je zadovoljavajuće rodna i omogućava proizvodnju vina koja se dobro plasiraju na tržištu. Podloga na kojoj se kalemi Frankovka je Kober 5BB.